Kunnskapskampanjen 2024 – ME-sykes møte med NAV
Kunnskapskampanjen 2024 handler om Nav
Møtet med Nav spiller en stor rolle i ME-sykes liv, helt fra de blir sykemeldt, gjennom arbeidsavklaring og frem til en mulig uføretrygd. For mange er dette en vanskelig periode som er preget av mye usikkerhet og bekymringer for fremtiden. I følge loven skal all “hensiktsmessig behandling” være forsøkt før man kan få uføretrygd, men hva er “hensiktsmessig når det gjelder ME? Nav mener at rehabiliteringsopphold, kognitiv terapi og gradert trening må gjennomføres, selv om de mangler tall på effekt, og selv om de syke mener de blir sykere, ikke friskere. I tre webinarer belyser vi dette temaet. Trude Schei snakker om ME-forenignens brukerundersøkelser om Nav, og om hvordan de ME-syke selv opplever møtet med Nav. Anne Kielland fra FAFO har sett på registerdata og inntekt før og etter møtet med Nav, og forteller om sin studie. Advokatkontoret Legalis tar bl.a. opp en uttalelse fra Sivilombudsmannen om at Nav ikke kan pålegge behandling hvis behandlende lege mener det er fare for forverring, og snakker også om sine erfaringer med slike saker.
Ikke bare AAP og uføretrygd
Nav er imidlertid ikke bare AAP og uføretrygd. Nav forvalter også hjelpemidler. Husbanken forvalter regelverket rundt tilpassing av bolig, og vi skal ha et webinar om det.
Nav har i det siste lansert “ungdomsgarantien”, der Nav skal komme inn tidlig, allerede mens barnet er 16 år, når det ser ut som om det er fare for at den unge kan falle utenfor arbeidslivet. Nav skal både gi så mye hjelp og støtte at det er størst mulig sjanse for at den unge kan komme i jobb, men også sikre en sømløs overgang hvis det er uføretygd som er svaret.
Ikke alle opplever møtet med Nav som godt. Agderfylkene har nå fått et eget Nav-ombud der de som har utfordringer i møtet med Nav kan henvende seg. Nav-ombudet kommer, og vil fortelle om hva de driver med, og hva de kan hjelpe med. Nav selv er også opptatt av brukeropplevelsen, og vi får besøk av Nav som forteller hvordan de arbeider med å gjøre møtet med Nav så godt som mulig.
Webinarene varer ca. 1 time, og det vil være mulig å stille spørsmål. I de tilfellene vi får tillatelse til det, vil webinarene bli tatt opp og lagt ut senere.
Webinarene
Kan NAV kreve at ME-syke gjennomfører behandling for å få uføretrygd?
08.11.24 kl. 14
Webinar med advokat Anthony Caffrey, Legalis
Folketrygdloven bestemmer at man bare kan få uføretrygd hvis man har gjennomført all behandling som kan tenkes å gi en bedring. Dette praktiserer NAV hardt, og ikke sjelden pålegges ME-syke å gjennomføre behandling og behandlingslignende aktiviteter som kan gi en forverring av ME-sykdommen. En forverring støtter uførekravet, men ingen skal måtte gjennomføre behandling som kanskje gjør sykdommen varig verre for å få uføretrygd. Dette har Sivilombudet uttalt seg om, og reglene og betydningen av uttalelsen gjennomgås i dette webinaret. Det ble også åpnet for spørsmål etter hovedinnlegget.
Du kan se webinaret under.
Husbanken og tilrettelegging av bolig
12.11.24 kl. 14
WEbinar med Britt Nina Borge, Husbanken
Hvilke støtteordninger finnes for å kunne tilrettelegge bolig i forbindelse med sykdom?
Her kan du lese mer om temaene som ble tatt opp i webinaret:
Husbanken – startlån og tilskudd fra kommunen
Brosjyren “Tilskudd til tilpasning – eksempelsamling” kan du laste ned ved å klikke på lenken.
Byggforskserien utgis av Sintef, og har enkeltbrosjyrer for ulike tekniske løsninger, som lydisolasjon og universell utforming. Man må betale for brosjyrene.
ME-syke, Nav og “hensiktsmessig behandling”
15.11.24 kl. 14
Webinar med Trude Schei, assisterende generalsekretær i ME-foreningen
ME-foreningen har gjennomført mange store spørreundersøkelser der møte med Nav enten har vært hovedtema, eller der forholdet til Nav har spilt en stor rolle. Den siste undersøkelsen så på Navs krav om “hensiktsmessig behandling”, og om de ME-syke opplevde at behandlingen hjalp dem tilbake til arbeidslivet. I dette webinaret går vi gjennom hovedfunn fra spørreundersøkelsene – og snakker også litt om hvorfor foreningen arbeider så mye med spørreundersøkelser, hvordan vi bruker rapportene og hvorfor de er så viktige.
Du kan se opptak av webinaret under.
Rapporten “In the expectation of recovery” som nevnes i webinaret, kan leses her.
Ungdomsgarantien i NAV – hva er det?
18.11.24 kl. 14
Webinar med Marianne Grøndal Pedersen, NAV
Er du ung og med behov for oppfølging for å komme i jobb eller utdanning? Kom innom i webinaret og hør mer om oppfølgingsgarantien som skal sikre deg en fast kontaktperson og tidlig individuelt tilpasset oppfølging.
https://www.nav.no/samarbeidspartner/ungdomsgaranti
Dette webinaret fikk vi dessverre ikke lov til å ta opp, men vi har fått lov til å dele presentasjonen, og du kan se den ved å klikke på lenken.
Nav-ombudet i Agder – hva de gjør, og hva de kan og ikke kan hjelpe med
20.11.24 kl. 14
Webinar med Jahn-Tore Fjelstad, Nav-ombudet i Agder
NAV-Ombudet i Agder presenterer ordningen med NAV-ombud i Agder.
Ordningen med regionalt Nav ombud har eksistert siden 1 januar 2022 og har bistått ca 540 personer.
Du kan se video fra foredraget under.
Hvordan Nav arbeider med å bedre brukeropplevelsen
21.11.24
Webinar med Daniel Neegaard, NAV
En kort introduksjon til hvordan Nav de siste årene har endret sin måte å jobbe med tjeneste- og produktutvikling på, med brukeren i sentrum
Hva kan registerdata fortelle oss om prognoser og tilfriskning ved G93.3 diagnose?
25.11.24 kl. 14
Webinar med Anne Kielland, FAFO
Det er svært lite forskning på prognose for ME, og vi vet ikke hva som utgjør et normalt forløp for ME. Det finnes heller ikke tall på hvor mange som blir friske fra ME, eller hvor mange med ME-syke som kommer tilbake i arbeid.
FAFO-forsker Anne Kielland har sett på data fra ulike registre, og sett på inntekten til ME-syke før og etter de fikk ME-diagnosen, og bruker inntekt og trygdeytelser som et mål på endring i sykdomssituasjonen. I dette webinaret forteller hun om resultater fra studien.
Det vil bli mulighet for spørsmål og svar etter hovedinnlegget.
Resultatene som presenteres er ennå ikke publisert, så opptak vil først bli lagt ut etter at artikkelen er publisert.
Ta kontroll over egen prosess i møte med nav
02.12.24 kl. 14
Helsetjenestebruk og sykefravær i 2023 sammenlignet med trender før pandemien i Norge
1o.12.24 kl. 14
Webinar med forsker i FHI, Richard Aubrey White (uttaler seg ikke på vegne av arbeidsgiveren).
Det har vært mye mediedekning om økt sykefravær i Norge, men mange av meningene som har blitt presentert, har fokusert på utvalgte diagnoser, noe som kan gi et skjevt bilde av de overordnede trendene.
FHI-forsker Richard Aubrey White har sett på data fra FHIs norske syndromovervåkingssystem og NAVs sykefraværsregister for systematisk å identifisere hvordan helsetjenestebruk og sykefravær i 2023 har endret seg sammenlignet med trender før pandemien. Ved å analysere alle tilgjengelige diagnoser systematisk ble det lettere å identifisere de overordnede trendene. En betydelig andel av økningene skyldtes sykdommer/symptomer assosiert med akutt COVID-19 og langvarig COVID.
Disse resultatene har nylig blitt publisert i Archives of Public Health