Manglende brukermedvirkning i planlegging av register for langvarig utmattelse med ukjent årsak
ME-foreldrene, Covidforeningen og ME-foreningen har sendt enda et felles brev til fagrådet for det planlagte registeret for langvarig utmattelse med ukjent årsak. Brevet kommer etter at foreningene i etterkant av møtet 4.12.24 verken har fått referat fra møtet eller den informasjonen vi trenger for å kunne forberede oss til neste møte 6. januar. Brukermedvirkningen før møtet 4.12 var ikke-eksisterende, og i etterkant er det vanskelig å se mangelen på referat og annen dokumentasjon som annet enn bevisste hindringer for medvirkning.
Bakgrunn for denne saken kan leses her. Foreningene har også tidligere sendt et felles brev, det kan leses her.
Ikke prinsipielt mot et register
Foreningene er ikke prinsipielt mot at det opprettes et register, og ser et behov for at man registrerer opplysninger som kan si noe om f.eks. kvaliteten på tjenestene, og om antall konsultasjoner og hvor mange som får ME-diagnose. Det er imidlertid sært viktig at et register har et klart definert formål, og at det samler inn data som gir et riktig bilde av pasientgruppen, og som er relevant for registerets formål. Det forslaget som foreligger i dag er ikke godt, og har blitt til uten samarbeid med brukerne. Et register som samler inn feil data er verre enn å ikke ha noe register i det hele tatt. Det kan gi et feil bilde av pasientgruppen og gi grunnlag for dårlige beslutninger som skader pasientene.
Utsett neste møte, og utsett registeret
I dette brevet ber vi enda en gang om å få møtereferater og bakgrunnsinformasjon, og om at neste møte utsettes slik at vi har tid til å sette oss grundig inn i informasjonen. Vi forventer at det ikke gjøres noen lansering av registeret før møtet er gjennomført, fortrinnsvis ikke før de nye retningslinjene fra Helsedirektoratet foreligger. Hvis ikke pasientorganisasjonenes bekymringer tas på alvor, må vi etter neste møte vurdere om vi må trekke oss ut av prosjektet. Vi ønsker en reell dialog og et konstruktivt samarbeid for å sikre at registeret blir et verktøy som tjener pasientenes interesser.
Brevet lyder i sin helhet slik:
Fra:
Norges ME-forening
ME-foreldrene
Norsk Covid-forening
Dato: 20.12.2024
Til:
Fagrådet for Norsk register for langvarig utmattelse av ukjent årsak (NoRU)
Ingrid Helland, Maria Pedersen, Dag Sulheim, Maja Wilhelmsen, Tormod Landmark
Nina Langeland, Mona Stedenfeldt, Lene Jeanette Grasmo Aase, Christer Suvatne
Souhaila Benmoussa, Absera Teshome Koricho, Tore Kristiansen, brukerrepr. Recovery Norge
Nina Røstad, brukerrepr. ME-Foreningen, Carina Mørch-Storstein, brukerrepr. Covidforeningen
Lena Kjempengren-Vold, brukerrepr. ME-foreldrene
Kopi:
Helsedirektoratet v/Cesilie Aasen og Mona Svanteson
Kirsti Torbakken HSØ
Nasjonale tjenester OUS
Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE)
Nasjonalt Servicemilje for Medisinske kvalitetsregistre HSØ
Leder i sentralt brukerutvalg OUS
Behov for reell brukermedvirkning i utviklingen av Norsk register for langvarig utmattelse av ukjent årsak (NoRU)
Kjære medlemmer av fagrådet,
Vi, representanter for ME-foreningen, ME-foreldrene og Norsk Covidforening, henvender oss i en samlet bekymring over den manglende reelle brukermedvirkningen i arbeidet med Norsk register for langvarig utmattelse av ukjent årsak (NoRU). Dette brevet, med kopi til relevante helsemyndigheter og instanser, tjener som dokumentasjon på prosessen, gitt manglende referat fra møtet 2. desember 2024 tross purringer fra to av brukerrepresentantene.
Bakgrunn
Registeret ble først presentert for referansegruppen til Nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME i september 2023. Til tross for registerets store betydning for pasientgruppene vi representerer, ble vi først inkludert etter betydelig påtrykk fra vår side. Videre var Norsk Covidforening opprinnelig utelatt fra prosessen, noe vi mener er uakseptabelt.
Videre var det uklart hvem som skulle involveres i arbeidet, og prosjektledelsen overlot til NMEF og MEF å velge én brukerrepresentant til å representere begge foreningene.
Til dags dato har vi ikke mottatt informasjon om hvem som har vært involvert i utviklingen av registeret før september 2023, eller hvordan og på hvilket grunnlag beslutningene så langt er tatt. Dette skaper uklarhet om prosessen og reduserer tilliten til arbeidet. Vi har også forstått det slik at Nasjonalt servicemiljø for medisinske kvalitetsregistre kom sent inn i prosessen, og tidspunktet for lokal involvering av registerstøtte fremstår uklart.
Viktigheten av riktige verktøy og data
Vi ønsker å påpeke at vi ser betydelige feil i både protokollen og beskrivelsen av registeret, og dette må derfor gjennomgås mht. våre synspunkter for at registeret skal kunne bli relevant og nyttig.
Vi påpekte allerede før møtet den 2. desember at registeret må inkludere FUNCAP 55/27 som verktøy for å sikre at dataene reflekterer pasientenes faktiske helseproblemer og funksjonsnivå. Skjemaer som PROMIS, som ikke er validert for ME-pasienter med PEM, vil gi misvisende svar for denne gruppen. I tillegg til FUNCAP bør vi vurdere å legge til andre relevante verktøy, som for eksempel et kartleggingsskjema for ortostatisk intoleranse/POTS.
På møtet la vi frem konkrete bekymringer knyttet til pasientgenererte data, inkludert hvordan feilaktige verktøy kan føre til innsamling av data som ikke gir et korrekt bilde av pasientgruppen. Responsen fra møtedeltakerne var noe uklar. Det ble foreslått å gjennomføre en liten pilot for å teste FUNCAP-skjemaet som et sideprosjekt, men at NoRU lanseres snarest mulig, helst rett over nyttår og før neste planlagte møte. Vi fikk aksept for at det skal holdes minst ett møte til i fagrådet før en evt. lansering av registeret. Dette møtet er satt til 6. januar.¨ Vårt hovedproblem er at vi ikke anser det nåværende designet av dette kvalitetsregisteret som positivt for pasientgruppene vi representerer. Vi mener det må være rimelig å forvente at våre meninger blir grundig vurdert og at nødvendige tilpasninger foretas før registeret lanseres.
Uten slike tilpasninger vil registeret risikere å samle inn data som ikke gir et korrekt bilde av pasientgruppen, noe som kan føre til feilaktige beslutninger og redusert legitimitet.
Manglende reell brukermedvirkning
Brukermedvirkningen i prosessen har vært utilstrekkelig og overfladisk. Til tross for lovnad om referat fra møtet 2. desember og flere purringer, har vi ikke mottatt noe dokumentasjon, heller ikke utkast til pasientrelaterte spørreskjemaer og skåringsverktøy. Dette hemmer vår mulighet til å forberede oss til møtet 6. januar, og begrenser ytterligere vår mulighet til å påvirke registerets innhold og struktur.
Vi ber også om å få tilsendt referater fra alle tidligere møter i prosessen, slik at vi kan få en helhetlig oversikt over beslutningene som er tatt, og hvilke vurderinger som ligger til grunn.
Våre forutsetninger
For å rette opp i de nevnte utfordringene ber vi om:
- At møtet 6. januar utsettes til vi har mottatt referat og øvrig dokumentasjon, slik at vi kan forberede oss grundig. Vi foreslår at møtet settes til ultimo januar eller februar.
- At registerets lansering utsettes til Helsedirektoratets nasjonale retningslinjer for langvarig utmattelse av ukjent årsak og ME er ferdigstilt og implementert.
- At prosjektledelsen etablerer en strukturert og forutsigbar prosess for brukermedvirkning, hvor våre innspill vurderes og implementeres i tråd med retningslinjene.
Konsekvenser av dagens tilnærming
Dersom registeret lanseres uten de nødvendige tilpasningene, vil dette:
- Resultere i data som ikke gir et korrekt bilde av pasientgruppen.
- Legge grunnlag for feilaktige beslutninger som kan skade pasientene.
- Svekke registerets legitimitet og troverdighet blant pasienter, fagpersoner og myndigheter.
- Bidra til redusert deltakelse i registeret, som vil undergrave prosjektets verdi.
Forslag til veien videre
Vi ønsker en reell dialog og et konstruktivt samarbeid for å sikre at registeret blir et verktøy som tjener pasientenes interesser. Vi oppfordrer dere til å vurdere våre innspill og iverksette nødvendige tiltak for å styrke brukermedvirkningen og sikre registerets relevans.
Dersom våre bekymringer ikke tas på alvor, vil vi vurdere vår videre deltakelse i prosjektet etter neste møte.
Vi ser frem til en konstruktiv diskusjon og en løsning som styrker registerets troverdighet og pasientenes interesser.
Med vennlig hilsen,
Nina Røstad, Norges ME-forening
Lena Kjempengren-Vold, ME-foreldrene
Carina Mørch-Storstein, Covid-foreningen
Ikke medlem i ME-foreningen? Meld deg inn for å støtte arbeidet vårt for ME-syke i Norge. Medlemsfordelene kan du lese om her.