Nyhetsbrev 13
Åpen fagdag 21 november, landsmøte, webinar og gode forskningsnyheter fra USA.
Åpen fagdag om å utdanne helsepersonell i ME
På stiftelsesdagen til Norges ME-forening, 21 november, fortsetter vi vår årelange tradisjon med å invitere til åpen fagdag i regi av foreningen. Nytt av året er at det også er mulig å delta på livestream, for at dette skal bli et arrangement for mange flere ME-syke, pårørende, helsepersonell og andre som kan dra nytte av det.
Årets tema er ME i utdanning av helsepersonell. Mange ME-syke blir feilbehandlet, og blir sykere av det som skal være hjelp. Men må det være sånn? Vi har invitert fagfolk fra ulike medisinske profesjoner, som jobber med undervisning og formidling om ME, om hvordan man kan skape gode leger, fysioterapeuter, sykepleiere og ergoterapeuter.
Nina Muirhead fra Doctors for ME og Irma Pinxterhuis, førsteamanuensis i ergoterapi på OsloMet deltar fysisk, og holder sine presentasjoner i auditoriet. Michelle Bull fra Physios for ME og Amy Mooney, ergoterapeut med ME, Fibromyalgi og Ehler Danlos som spesiale, deltar via Zoom.
Etter innledningene blir det panelsamtale med representanter fra de ulike profesjonene.
Billettprisen i år er 150 for medlem, 300 for ikke-medlem, og 100 for digial deltakelse.
Påmelding finner du her: Lokalet er mindre i år enn vi har pleid å ha det, så hvis du vil delta fysisk, meld deg på tidlig!
Gruppebilde fra likepersonsseminaret.
Landsmøte med viktige veivalg
Foreningen har hatt likepersonsseminar og landsmøte på Dyreparken hotell i Kristiansand. Delegater fra hele landet vedtok viktige endringer i organiseringen av foreningen. Blant annet er det vedtatt at det skal opprettes et landsråd, hvor alle ledere for fylkes- og regionlag skal sitte. Dette blir et rådgivende organ, som forhåpentligvis vil styrke samarbeidet mellom regionlagene, og forankre avgjørelsene i sentralstyret. Sentralstyret skal bli mindre, og ha en mer overordnet rolle. Det ble også vedtatt at det må være minst én person i styret som har ME. Dette har vært praksis i dag, men for en voksende organisasjon, som også skal ha et mindre styre, er det viktig å vedtektsfeste.
Det ble valgt to nye representanter til sentralstyret, Kjersti Skilbred Langerød og Rolf Rønning. Langerød har sittet som vara i denne perioden, men er nå fast medlem. Rolf Rønning er professor emeritus på Høgskolen i Innlandet, og velferdsforsker. Han ble engasjert i ME-saken gjennom sitt arbeid som forsker og er det første styremedlemmet i Norges ME-forening som ikke er pasient eller pårørende.
Det ble også vedtatt at man allerede fra neste år skal ha landsmøte på våren, og ikke sammen med likepersonsseminaret i oktober. Det vil gjøre at det blir mer tid til likepersonsseminar, og selvsagt gjøre det mulig å ha forskjellige representanter.
I år var de imidlertid sammen, og det ble en informativ og nyttig helg, med foredrag, gruppearbeid og presentasjon av foreningens pågående prosjekter.
Hva kan ME-foreningen gjøre for barn og unge?
Dagen før årets landsmøte i Kristiansand var det de unges tur. Forum for barn og unge avholdt sitt årlige fysiske møte, og hadde arbeidsseminar og workshop med barn og unge-kontaktene i foreningen.
Programmet startet med en nyttig presentasjon fra Lill Jeanette Holmen i Stoffskifteforbundet, som snakket om hvordan de gikk fram for å starte egen forening for de unge. Her fikk man spurt om ulike aspekter av å danne egen ungdomsforening, og diskutert med Holmen og hverandre. I tillegg var det gruppearbeid og planlegging av prosjekter som skal settes igang i løpet av 2024.
Ingen behandlingsråd som ikke tar hensyn til PEM!
Sissel Sunde og Nina Steinkopf er årets Ildsjeler
BPA- rett, plikt og loven, hva kan jeg forvente?
ME-foreningen hadde webinar med Ingrid Thunem, styreleder i unge funksjonshemmede, om BPA, 23.10. Nå ligger det tilgjengelig her, på YouTube, og Facebook, for de som ikke fikk det med seg, eller vil se det igjen.
Thunems presentasjon var informativ og konkret både om positive og negative sider av ordningen. Hun gikk i detalj inn på hvordan man skal gå fram for å få oppfylt rettighetene sine til BPA, og om hvordan man kan bruke ordningen. Det ble også stilt spørsmål underveis, og gitt svar som mange kan ha nytte av.
Ingrid Thunem er styreleder i Unge funksjonshemmede, og har lang og bred erfaring med BPA-ordningen.