ME-foreningens brosjyrer
ME-foreningen har utarbeidet flere brosjyrer og flyere om ME. Fra denne siden kan man laste ned pdf-filer av ME foreningens brosjyrer. Brosjyrene inneholder nyttig informasjon for både ME-syke, pårørende, skole og helsepersonell – og alle andre som er i kontakt med ME-syke.
Du kan skrive ut ME-foreningens brosjyrer selv, eller sende dem til andre elektronisk.
Trenger du papirkopier av brosjyrene kan du kontakte oss på post@ME-foreningen.no.
Vi tar ME-på alvor
Brosjyren gir kortfattet men rikelig informasjon om ME, behandling, hvordan leve med sykdommen, og litt om forskning. Her finner man også kontaktinformasjon til ME-foreningen
Håndbok for ME-syke barn og ungdom
Hefte – Håndbok for barn og unge med ME
Dette heftet er rette mot barn og unge som er mellom 10 og 15 år og som har ME. Her finner man lett tilgjengelig informasjon om hva ME er, sammen med råd og tips om hvordan man best mestrer hverdagen med ME.
ME-foreningen har også en informasjonspakke rettet mot skoler, du finner mer informasjon om den her.
Aktivitetsavpassing
Aktivitetsavpasning handler om å finne en balanse mellom aktivitet og hvile og unngå PEM. Dette heftet inneholder informasjon om hva aktivitetsavpasning er og gir enkle tips og råd om å mestre hverdagen med ME.
Avspenningsøvelser kan være nyttig, og det finnes flere verktøy med eller uten lyd man kan bruke.
ME og Søvn
Søvnproblemer er et av de vanligste symptomene ved ME. Pasienter opplever problemer med innsovning, mangel på dyp søvn, hyppig oppvåkning og ikke-forfriskende søvn.
Brosjyren forteller om vanlige symptomer og om tilnærminger til å bedre søvnkvalitet.
PEM
PEM står for Post Exertional Malaise, eller anstrengelsesutløst symptomforverring på norsk. Pasienter som anstrenger seg ut over egen tålegrense opplever forverring av alle symptomer, en reaksjon som ofte er forsinket, og som kan være langvarig.
PEM er kardinalsymptomet ved ME, og denne brosjyren gir nyttig informasjon, både til pasienter og til dem som er i kontakt med ME-syke.
Leve med ME – som pårørende
Brosjyre om hvordan det er å være pårørende til en ME-syk
Brosjyren tar opp hvilke utfordringer man møter som pårørende til en ME-pasient, og hvordan man best tar vare både på seg selv og den syke.
Skriv: Leve med ME – som pårørende
Skriv: for pårørende til ME-syke (Kun elektronisk)
Heftet inneholder informasjon og råd om hvordan man kan takle rollen som pårørende, både når de gjelder å ta vare på seg selv, og å gi den syke best mulig omsorg.
Barn og unge med ME og skolegang
Hefte om barn og unge og skolegang (Kun elektronisk)
Heftet er utarbeidet i samarbeid med nasjonal kompetansetjenste for CFS/ME og er finansiert av Helsedirektoratet, og gir nyttig informasjon både til pårørende og til skolen.
Helsepersonell i møte med ME-pasienter
Brosjyre om ME for helsepersonell
Brosjyren gir nyttig informasjon om ME til helsepersonell som skal hjelpe eller pleie ME-syke
Ambulansepersonell i møte med ME-pasienter
Brosjyre om ME for ambulansepersonell
Brosjyren gir råd og nyttig informasjon til ambulansepersonell som skal transportere ME-syke.
Verktøykassen for tilrettelagt undervisning
Verktøykassen for tilrettelagt undervisning
Dette prosjektet i regi av Rogaland Fylkeslag har laget en verktøykasse for tilrettelagt undervisning for barn og unge med ME. Verktøykassen inneholder informasjon beregnet på skolene.
Tilrettelegging for ME på arbeidsplassen
Denne brosjyren gir tips og råd til arbeidsgivere som skal tilrettelegge for ME-syke på arbeidsplassen.
Flyer – Fakta om Myalgisk Encefalopati
(Kun elektronisk)
Barn og unge med CFS/ME – informasjon og råd
ME-foreningen har i samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME og Helsedirektoratet utarbeidet et hefte beregnet på voksne i møte med barn og unge med ME.
Raskt og enkelt – ME-vennlig oppskriftshefte
I den «ME-vennlige kokeboken»er det mange gode ideer til rask og enkel mat, og vi håper mange vil finne inspirasjon der.
Inge Lindseth, klinisk ernæringsfysiolog og tidligere styremedlem i ME-foreningen, har skrevet et forord om ernæring for ME-pasienter. Han har også gått gjennom alle oppskriftene og merket de sunne. Ellers er oppskriftene samlet med tanke på at de skal være enkle og lite energikrevende å lage, ikke først og fremst med tanke på ernæring. På dårlige dager kan det imidlertid være viktigst å få spist nok, og da kan det være bedre å lage enkel mat, enn å bruke mye energi på å lage den sunneste maten.